Tacium Vincent and Associates: Project Update

The interior and exterior renovation of Tacium Vincent and Associates’ new office space is nearly complete. Located in the former Video Cellar building at 206 St. Mary’s Road, the transformation from a teal and yellow building to a modern tile, longboard, and aluminum paneled exterior in neutral greys and warm wood tones has been drastic.

The interior renovation of the 3,000 square foot space has been significant as well. A centralized work area was created with private offices circling the perimeter. A new reception area, board room, staff rooms and washrooms were all added and finished in greys with leafy green pops of colour and wood accents to add warmth to the space. An industrial look was created within the modern space through the salvaging of existing storefront glazing in the board and staff room spaces.

A major challenge of the renovation was its proximity to a high school, and the tendency of the building to be a target for graffiti. All exterior materials used are graffiti resistant, so that spray paints can easily be wiped off the face of the building. The longboard wood exterior application was also used to reduce visibility of staff inside, decreasing the amount of glare, as well as increasing building security.

The interior and exterior spaces are on track to achieve a December 2016 completion. Please see above for a few photos of the space and stay tuned for final exterior photographs which will be added in the coming weeks.


Tacium Vincent and Associates Project Team
Principal Architect: Robert Wrublowsky
Project Architect: Marty Kuilman
Interior Designer: Kristin Reischek
Junior Designer: George Vincent

TBT: Fort Whyte Interpretive Centre

MMP project, the Fort Whyte Interpretive Centre was built in 1983 as, “an exciting place where school children will learn about nature and its relevance to daily living.” The cedar clad building has weathered nicely over the past 33 years, and now shows its roots in the many old windswept and abandoned barns scattered throughout the prairies.

If you’re looking for a great write-up on the project, the Winnipeg Architecture Foundation has one, and can be found here. Also, please see above for a peek at some original building elevations that were scanned and sent over by a former/returning summer student of ours (thanks George!).